oscarhugal oscarhugal Dirk Bogaert philipvanisacker sarahthomas sandervanraemdonck kobevandenberghe Renèe Pevernagie Elke van Kerckvoorde
Helena Dietrich Louis Vanhaverbeke Remi Verstraete freddyk chiaralammens chiaralammens thaisdupont Moens & Criel Moens & Criel Bert Huyghe
kobademeutter Hannelore Van Dijck elisabethklinck christophedeclercq thomasdeniau Arjen Verswijvelt Nathalie Chambart

2015

Oscar Hugal

Helena Dietrich

Koba De Meutter

Dirk Bogaert

Louis Vanhaverbeke

2014

Hannelore Van Dijck

Philip Van Isacker

Remi Verstraete

Elisabeth Klinck

2013

Sarah Thomas

Freddy K

Christophe De Clercq

Sander Van Raemdonck

Chiara Lammens

Thomas Deniau

2012

Kobe Vandenberghe

Thaïs Dupont

Arjen Verswijvelt

Renée Pevernagie

Moens & Criel

Nathalie Chambart

Elke Van Kerckvoorde

Bert Huyghe

Kamer XIII

Wintertuinstraat 23, Gent
+32 495 27 10 75
kamerXIII@gmail.com
Facebook: Kamer XIII
Blijf op de hoogte

Geschiedenis
Begin de jaren 2000 merkte grafisch ontwerper Filiep Tacq dat het aantal kunstwerken die hij in zijn leefruimte had staan stilaan deel werden van het decor. Zo ontstond zijn behoefte aan het tentoonstellen van de kunstwerken. "Het was architect Wim Cuyvers die tijdens renovatiewerkzaamheden met het voorstel kwam om in het oude trappenhuis een specifieke ruimte te maken voor het presenteren van tijdelijke tentoonstellingen. Na het weghalen van trappen en vloeren (en vele andere aanpassingen) bleef er een vijf meter hoge koker over met een redelijke oppervlakte en een grote, glazen inkijk vanop de straat." aldus Filiep. Zo ontstond 'Het Kabinet'. Filiep gaf er de kans aan een aantal kunstenaars zoals onder meer Marc Goethals, Marc de Blieck en Kelly Schacht om er tijdelijke tentoonstellingen op te bouwen. Enkele jaren later verhuisde Filiep Tacq naar het buitenland en sloot het kabinet zijn deuren.
In 2012 stelde Filiep Tacq voor aan Lulu Cuyvers de ruimte opnieuw te openen. Een kans die Lulu met beide handen greep. Lulu, toen nog student aan Sint-Lucas, bemerkte een tekort aan tentoonstellingsruimtes voor studenten. Samen met Laure D'hoe besloot Lulu Cuyvers de ruimte in de Wintertuinstraat open te stellen voor kunststudenten. De ruimte kreeg een nieuwe naam: 'Kamer XIII'. Dit als knipoog naar Kamer XII die in Sint-Lucas niet meer bestond. Gedurende twee jaar werd er elke eerste donderdag van de maand een toonmoment georganiseerd.
Sinds begin 2014 is Kamer XIII een nieuwe weg ingeslagen. We wensen kunstenaars aan te zetten om vanuit de ongewone architectuur een in-situ uitspraak te doen. Elke kunstenaar krijgt een residentie van twee maanden. Erna wordt het werk een volledige maand getoond. Kamer XIII stelt jaarlijkse vier kunstenaars tentoon. Kunstenaars van verschillende generaties worden gevraagd om een gevarieerd en boeiend beeld te creëren.

Doelstellingen
Kamer XIII wil kunstenaars promoten. Via een ondergronds circuit willen wij een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Dankzij de grote glazen inkijk wordt een heel gevarieerd publiek aangesproken, elke toevallige passant kan het werk op elk moment van de dag bezichtigen. Kamer XIII bevindt zich in de woonwijk Ekkergem waar artistieke uitspraken onverwacht zijn. Kunstenaars worden gedwongen met de specifieke architectuur aan de slag te gaan, zo stelt kamer XIII de vraag van het exposeren in een atypische ruimte. Er wordt een platform aangeboden waarin zowel beeldende kunstenaars als ontwerpers maar ook schrijvers en muzikanten elkaar ontmoeten. Naast de reguliere werking in de ruimte zelf worden extra-muros evenementen georganiseerd waarin vele disciplines elkaar kruisen. Hiernaast werken wij aan een jaarlijkse publicatie die een parallel platform biedt.

Team
Achter Kamer XIII schuilt sinds 2014 een groep van een tiental kunstenaars, ontwerpers en fotografen die zich op vrijwillige basis inspannen om van deze plek een relevante en boeiende toonruimte te maken.

Kamer XIII vriendenGert De Munter
Lulu Cuyvers
Sven Dehens
Laure D'Hoe
Kobe Vandenberghe
Charlotte Smet
Laurens Teerlinck
Renata Vanhorenbeeck
Paul Teerlinck

Goele Dewanckel
Charlotte Van Bost
Bieke Criel
Frederik Willems
Remi Verstraete
Koba De Meuter
Lieve Simoens
Rino Mekeirel
Ad Van Campenhoudt
Katrien Pierloot
Wim Lambrecht
Annemie Vandorpe
Jef Willems

Boudy Verleye
Godart Bakkers
Jolien Collen
Inca Garnica
Laura Bergans
Sang Vandenbosch
Carina Diepens
Ad Van Campenhout
Philip Van Isacker
Fabrice Souvereyns

Word ook vriend
van kamer XIII!

top